Serenity and Balance in Hove

The Stickland Wright interiors team worked with the client of this beautiful Edwardian, double fronted house in the heart of Hove. The existing house had space but this was carved into a series of small rooms and lacked any connection to the rear garden. The client’s vision was to have a space that created a sense of serenity and balance, where the boundary between the interior and garden was almost non-existent. A living environment which enhanced well-being and with a strong connection to nature was important to the owners, and with clever design the team produced the desired simplicity with a view of the garden which never ceases to delight.


Nuts and bolts:

Stickland Wright designed a full width extension with 3 rooflights and a useful good sized internal utility space. We converted the loft into a bedroom with en-suite bathroom and infra-red sauna room and office space.


What the client says:

I’d always aspired to having a double fronted Victorian or Edwardian house, as I find the front of the house architecture so beautiful and the rooms are always so spacious, oh and I love symmetry. When we started the renovation process the key goals were to modernise, increase space but be sympathetic to the period of the house.


We wanted a large space at the rear that would house my dream kitchen with a large island, lounge area and dining area. Somewhere where the whole family could hang out and chill and chat. I also wanted the focus to be on blurring lines between to the outside and inside, the newly designed garden and open plan space within with large glass sliding doors. This was achieved beautifully.



We also went up into a very large attic to create another spacious bedroom, shower room with sauna and another home office, which was perfectly timed for so many of us working or studying at home this year.


The design has changed the way we use the space, in the rear extension I love how we can all be in the same space now but doing our respective things, (I was glad we kept a TV out of that space too). It just makes it lovely relaxed space to read, listen to music or prepare food and then eat it! We also use the garden way, way more as when it’s warm the whole of the back of the house can be opened up. The sliding doors feel like a beautiful window on the world no matter what the weather, so the lounge/seating area is lovely space to relax at weekends. I love cooking in the kitchen. Even putting shopping away is enjoyable as everything has been so well planned and laid out.

The extra bathroom has been a godsend with 2 teenagers. It just makes mornings getting ready so much easier. We’ve been so grateful for the extra space it’s created throughout the house so that we’ve all had a workable work/study space, which we would have struggled with before.


We wouldn’t change any elements of the design, its truly made the house a home.



Garden Designer Rachel Goozee worked with the client to produce a stunning addition to the property. “This beautiful, doubled fronted property recently renovated to a very high standard needed a contemporary garden design that equalled the carefully planned stunning interior. The vision, to open the front door and see through to the back of the rear garden. The design brief, privacy, bike and bin storage, zones, soft planting, water and fire. The rectilinear design, softened with grasses and pollinators for wildlife and movement, cedar fencing, living roof and subtle tones have worked vey well. An absolute pleasure to work with the lovely clients, a joy to hand this garden over!”


Photography by James French

Interior Designer by Stickland Wright

Contractor Filby Builders

Landscaping by Rachel Goozee



35 views

Contact

4 Gloucester Passage

Brighton

BN1 4AS

T: 01273 964051

E: studio@sticklandwright.co.uk

Privacy Policy

©2020 Stickland Wright Ltd  

All Rights Reserved

Registered in England 

Company no 11222477   

VATNo.293 1439 91